Söker min saga

Jag letar efter en saga. Jag vet att jag hade den. Den skymtade i drömmen. Det var svarta vatten, himlen speglade sig där. Gestalter rörde sig vagt, obestämt. Röster och skeenden. En ljust sjungande ton i luften. När jag vaknade fanns sagan inte, bara tonen ljöd alltjämt.

solmålning 16

Jag letar överallt. Rotar i papperskorgar, i vedlåren i köket ifall jag skulle råkat kasta den. Söker bland gamla skor, trasiga stövlar och annat bråte. Hundarna ser på. Deras ögon är milda men så förströdda. De har ingen aning. Jag vänder mig mot månen, men månen har aldrig några svar.

Jag tittar i böcker, kostbara sagosamlingar i gyllene band. Natten igenom vänder jag blad på blad. Den ljusa tonen är där. Boken tung och halkig i mitt knä. Det är förtrollande bilder, undersköna prinsessor i slott av guld och marmor. Men prinsessan är inte jag och ingen saga är min.

Jag söker i djupa skogen, bland ormbunkar, ris och rötter. Vänder på stenar och kottar. Varje guldgult löv tar jag upp för att se om det står något på undersidan. Bakom en knotig trädstam står sagan på lur. Kikar på mig, jag hör hur hon andas.

Vandrar miltals, går mig utmattad på grusade vägar. Luften är kylig, vintern har kommit. Träden nakna nu. Jag går och går. Sagan är mig hack i häl. Nosar mig i nacken, blåser i mitt öra. Sjunger på sin ständiga ljusa ton, men vänder jag mig om finns ingenting där.

Tonen har tystnat. Jag letar inte längre. Sitter på golvet i mitt rum. Borde städa under sängen, det är väldigt dammigt. Som en filt, luddig och grå. Längst in ligger nåt smått, skrynkligt, en gammal post-it-lapp, hopknycklad. Jag sträcker mej, når den, jag blåser bort dammet. Där står nånting. Otydliga skrivtecken, i all hast nerkrafsade, halvt bortbleknade, redan glömda.

Dammet har rörts upp, det virvlar och far, solen lyser in, det gnistrar och yr, tusen glimmande stoftkorn fyller luften, dansar i rummet. Och här sitter jag, en solkig liten papperslapp har jag i handen. Försöker tyda, börjar stava och lägga ihop, hittar ord, hittar meningar. Meningar

Min saga.

         Text och bild: Anna Lilljequist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: